Det skulle nog vara bland det värsta

I mitt yrke så ser man en hel del sjukdomar och deras sjukdomsförlopp.. Ibland undrar man vad man gör här för det är inte många som man kan hjälpa bli av med sin sjukdom utan mitt jobb innebär att försöka få dom at stå ut å leva med sin sjukdom så länge som möjligt, ibland känns det verkligen fel.. Ibland känns det som man bara dra ut på lidandet, ibland kan man tänka: Kan inte denna gammla människa bara få somna in så han/hon slipper lida.. Får man tänka så? Dom har levt länge, i dom flesta fall haft ett mycket rikt liv, då menar jag rikt på upplevelser.. Dom har mycket att berätta, det är det som gör detta jobbet så intressant för man gör en bra insatts, många vill berätta.. Det är det som ger trygghet, att någon vet, det ger förtoende och en bra miljö för båda parter.. Alla behöver någon som lyssnar, ung som gammal..

Den värsta/jobbigaste/hemskaste sjukdomen tycker jag är KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom), så alla ni som röker, fimpa! Visst finns det många hemska sjukdomar bla. cancer.. En mycket jobbig och hemsk sjukdom många som får den och jobbig behandling.. Men det finns ett hopp om att bli av med den, det pågår mycket forskning och det finns smärtstillande, på något sätt så i all sorg så finns det en smärtlindring.. Men KOL, tänk att kvävas sakta men säkert.. Visst kan det i vissa fall gå fort men den paniken att inte kunna andas måste vara hemsk.. Att veta, inte bara att det är obotligt utan även att du kommer sakta kvävas till döds.. Att när du gått på toa på natten och är tillbaka i sängen är du så andfåd att du inte får luft, du kippar efter andan å börjar hyperventelera vilket är kroppens naturliga överlevnads mekanism men ändå inte få luft.. Alla har nog någon gång kännt den paniken, när man tex. varit under vattnet å missbedömt avsåndet till ytan så man måste hålla lite extra, tänk sedan när du är vid ytan och vill ta det där stora andetaget som gör att du känner dig lättad att det andetaget inte kommer utan att du måste kippa efter andan.. Som tur är så finns det mediciner som vidgar luftrören men det tar ett tag och summan av kardemumman är ändå att det sista andetaget du tar kommer att vara ett som är kippande efter luft, visst du kan ha smärtstillande å ofta är man så dålig men ändå tycker det är hemskt, det önska jag ingen så fimpa ciggen nu!!



Lite kort info om KOL: Halsen och luftrören svullnar, och det blir trångt och svårt att andas, samt de små blåsorna i lungorna börjar gå sönder. Då blir lungorna sladdriga och det blir svårt att andas ut.  När de små blåsorna går sönder kan de inte ta upp syre ur luften längre. Du får mindre syre till blodet och blir lättare andfådd och trött. KOL går inte att bota och det går inte att laga skadorna i lungorna. 

Det önskar man inte ens sin värsta fiende, man betalar för sin egna långsamma död..

Inte meningen att låta mörk å dyster men man har själv en väg man kan gå som kan påverka sitt liv, varfrör inte ta den vägen? Den är lite ljusare ochinte lika dyr..

Kram Kram på Er! 


  


Lätta på hjärtat
Postat av: anna

sv: haha ja det är ju lite konstigt :P



Kol är verkligen superhemskt, uscha.

2008-11-28 @ 07:11:20
URL: http://anna1988.blogg.se/
Postat av: SussieK

Tack så hemskt mycket ♥ Hihi, men alla kan väl sminka sig? :)

2008-11-28 @ 08:02:33
URL: http://sussiek.blogg.se/
Postat av: karin

TACK! :)

rökning är inge bra...

2008-11-28 @ 08:52:02
URL: http://annakarinmargaretha.blogg.se/
Postat av: Lina

ja usch kol är en hemsk sjukdom. Du får gå hem och skälla på jimmy. varför ska du till läkaren?

2008-11-28 @ 08:53:50
URL: http://linashorna.blogg.se/
Postat av: Lina

magsår, verkligen inte kul. Är du mycket stressad?

2008-11-28 @ 18:03:35
URL: http://linashorna.blogg.se/

Skriv din åsikt här:

Ditt vackra namn:
X & slipp skriva igen

Din mail-adress: (publiceras ej)

Har du oxå en hemsida:

Lätta på hjärtat & skriv:

Trackback
RSS 2.0